Raportări

Raportarea activităților în Etapa I:

A1: Au fost sintetizate primele materiale prin metode chimice si au fost sintetizate primele materiale compozite (RE:MO NCs) bazate pe oxid de zinc (ZnO) dopat cu La in diferite concentrații (La:ZnO) utilizând metode chimice de preparare.

A2: Toate materiale (inclusiv încercările necesare optimizărilor) au fost atent investigate utilizând o multitudine de tehnici precum: microscopia optica, microsopia electronica cu baleaj (SEM/EDX), difractia de radiatii X (XRD), Spectroscopie Raman si spectroscopie UV-VIS. De asemenea, au fost obtinute primele date experimentale ale materialelor compozite (RE:MO NCs) constand dintr-o serie de materiale nanostructurate pe baza de oxid de zinc ZnO dopate cu concentratii diferite de Lantan, La:ZnO. Aceste date vor fi integrate in baza de date experimentale care, ulterior va fi folosita pentru activitati in cadrul A3. S-au pregatit dispozitivele si metodologia prelucrarii si testarii probelor in conditii de laborator pentru efectuarea de masuratori electrice si de ecranare electromagnetica.

A3: S-au analizat si considerat mai multe referințe bibliografice, a fost analizata si stabilita fizica fenomenelor implicate si s-au stabilit condițiile pentru generarea primelor modele teoretice. De asemenea s-a făcut o documentare pentru modelare geometrica a volumelor reprezentative de ZnO pur si s-au efectuat studii asupra modelarii geometrice ale volumelor reprezentative de ZnO pur si studii privind modele de matrice pentru calcul proprietăți ZnO pur. Deoarece distribuția si concentrația sunt variabile, se va avea in vedere mai multe tipuri volume elementare care vor fi luate in considerare si integrate atat statistic cat si prin utilizarea rezultatelor de caracterizare.

A4: Management, administrație, promovarea proiectului si diseminarea rezultate:

  • Achizițiile de echipamente si demarare procedura de achiziție consumabile;
  • Proiectul a fost prezentat publicului de specialitate de catre Prof. Koudoumas in cadrul workshop-ului AdvPhotoCat EE2023 in Heraklion Grecia https://photocatalysis-workshop.eu/ într-o prezentare invitata cu titlul Development of novel nanocomposite materials with tunable conductivity.
  • Dr. Titus Sandu a avut o prezentare poster cu titlul „Extracting physical parameters from dielectric spectra of doped ZnO/graphene nanocomposites” centrata pe rezultate preliminare in A3 in proiect in Poster Session 2 https://photocatalysis-workshop.eu/program-timezone-athens-gmt3-25th-of-july-final-version/
  • A fost elaborata pagina web a proiectului: www.pnrrcf23.ro aceasta urmând sa fie îmbunătățita si actualizata periodic.
  • A fost trimisa pentru evaluare o noua propunere de proiect PNRR in cel de-al doilea apel sub coordonarea Prof. Stelios Couris de la Universitatea din Patras, Grecia care a acceptat sa se alăture echipei IMT in calitate de Coordonator de proiect daca proiectul va fi finanțat.
  • Diseminare: Invited talk of Prof Koudoumas at Opening of 5th Edition of the International Symposium, CIMEE’23  https://cimee-science.org/index.php/5th-international-symposium-cimee23/– a inclus o scurta prezentare a noii sale afiliatii la IMT Bucuresti Romania precum si o scurta prezentare a proiectului împreună cu elementele de identitatea vizuala ale finanțatorului conform manualului.
  • Organizarea concursurilor de ocupare a 5 poziții vacante in proiect având ca urmare adăugarea a 4 noi membri echipei proiectului. (una dintre poziții a rămas neocupata) https://www.imt.ro/jobs.htm

Livrabilele prevăzute in planul de activități in cadrul acestei etape au fost realizate in proporție de peste 100%.

Raportarea activităților în Etapa a II-a:

A1: Au fost efectuate cresteri de opimizare a metodei de sinteza si calibrare a echipamentelor nou instalate. Au fost sintetizate materiale compozite (RE:MO NCs) bazate pe oxid de zinc (ZnO) dopat cu La in diferite concentratii de lantan (La:ZnO) utilizand metoda de preparare electrofilare-calcinare.

A2: Toate materiale (inclusiv încercările necesare optimizărilor) au fost atent investigate utilizând o multitudine de tehnici precum: microscopia optica, microsopia electronica cu baleaj (SEM/EDX), difractia de radiatii X (XRD), Spectroscopie Raman si spectroscopie UV-VIS. De asemenea, au fost obtinute primele date experimentale ale materialelor compozite (RE:MO NCs) constand dintr-o serie de materiale nanostructurate pe baza de oxid de zinc ZnO dopate cu concentratii diferite de Lantan La:ZnO . Aceste date vor fi integrate in baza de date experimentale care, ulterior va fi folosita pentru activitati in cadrul A3. S-au pregatit dispozitivele si metodologia prelucrarii si testarii probelor in conditii de laborator pentru efectuarea de masuratori electrice si de ecranare electromagnetica.

A3: S-au analizat si considerat mai multe referințe bibliografice, a fost analizata si stabilita fizica fenomenelor implicate si s-au verificat condițiile pentru generarea primelor modele teoretice din punct de vedere al generării modelelor geometrice stabilite in etapa anterioara. Au fost generate primele modele. In paralel s-au folosit rezultatele preliminare care au fundamentat ideea actualului proiect pentru simulări teoretice ale comportamentului materialelor in câmp electromagnetic si corelarea acestuia cu structura/compoziția obținându-se primele modele cu rezultate diseminabile. S-a început elaborarea unei lucrari de specialitate care va fi trimisa unui jurnal cu factor de impact ridicat in etapa următoare.

A4: Management, administrație, promovarea proiectului si diseminarea rezultate:

  • Rezultatele Proiectului au fost prezentat publicului de specialitate in cadrul The 15th International Conference on Physics of Advanced Materials (ICPAM-15) and 6thAutumn School on Physics of Advanced Materials (PAMS-6)  https://icpams.com/main/ care a avut loc in perioada 19 – 26 Noiembrie 2023, in Sharm El Sheikh, Egipt de catre Dr. Petronela Pascariu – invitata, dr. Cristina Pachiu si dr Titus Sandu in prezentari orale si Dr. Mirela Suchea – prezentare scurta https://icpams.com/main/wp-content/uploads/BoA-ICPAM15-131123-v2.pdf
  • Tinerii angajați ca doctoranzi si postdoctoranzi in proiect (Dumitru Manica, Andreea Popescu, Marina Manica, Florian Pistritu, Roxana Marinescu) au fost admiși la școala internațională PAMsfără plata taxei. Aceștia au avut șansa sa prezinte in cadrul PAMs rezultatele cercetărilor anterioare/paralele activităților in proiect in cadrul studiilor lor doctorale si au mulțumit proiectului pentru aceasta oportunitate de creștere a vizibilității activității lor științifice si perfecționare profesionala https://icpams.com/main/wp-content/uploads/BoA-PAMS6-131123.pdf.
  • Dr. Cristina Pachiu a obtinut „Augustin Maior Prize (200 EUR) offeredby SRF Cluj-Napoca for the oral presentation delivered by Cristina Pachiu, entitled: Nanocomposite RE:ZnO/graphene with enhanced electrical and dielectric properties” https://icpams.com/main/awards/
  • actualizare pagina web a proiectului: www.pnrrcf23.ro
  • s-au continuat achizitiile planificate in proiect.
  • Propunerea de proiect PNRR in cel de-al doilea apel sub coordonarea Prof. Stelios Couris de la Universitatea din Patras, Grecia trimisa si raportata in Etapa I a obținut un punctaj de 84.7 la evaluare situându-se pe poziția 25 in lista finala https://www.mcid.gov.ro/wp-content/uploads/2023/12/Rezultate-finale-PSE.pdf
  • Prezentarea proiectului de către Prof. Koudoumas in cadrul International Semiconductor Conference CAS 2023, an IEEE event, care a avut loc in perioada 11-13 Octombrie 2023 in Sinaia, Romania, at Hotel Sinaia într-o prezentare orala de succes. https://www.imt.ro/cas/index.php
  • Prezentarea proiectului de către dr. Titus Sandu in cadrul unei prezentari orale in cadrul 6th Edition EMERGEMAT International Conference in perioada 9-10 Noiembrie 2023, Bucuresti, Romania https://imnr.ro/wp/en/6th-international-conference-emergemat/
  • Participarea (parțial sponsorizata de către organizator) d-lui Dumitru Manica (doctorand in proiect) la stagiul de perfecționare profesionala in cadrul școlii NET4Air School on Environmental Sensors care a avut loc la Sinaia, Romania in data de 14 Octombrie 2023; https://net4air.eu/home/index.php/2023/10/14/net4air-school-on-environmental-sensors-2/
  • Organizarea in IMT a doua seminarii sub egida proiectului:
  • Seminar invitat in colaborare cu firma Apel Laser: Short Seminary Monday 9th of October 2023 12:30-13:20; Host Prof E Koudoumas, Coordinator of project PNRR/2022/C9/MCID/I8 CF 23/14.11.2022

Program

12:30-12:45 – INTRODUCTION AND PRESENTATION OF APEL LASER SOLUTIONS FOR SEMICONDUCTORS – Dr. ALIN ENACHE

12:45-13:05 – PRESENTATION DRIVE AFM AND ALPHACEN NANOSURF – Dr. GOETZ HOFFMANN

13:05-13:20 – ONLINE streaming DEMONSTRATION FROM BASEL

  • Seminar adresat tinerilor cercetători si debutanților in cercetarea științifica cu tema ”How we read and write a scientific article” Wednesday 13th of December 2023, 12:00-13:30, Prof E Koudoumas, Coordinator of the project.

Mai mult decât atât, Coordonatorul de proiect si Echipa proiectului sunt implicați într-o serie de interacțiuni cu diverși parteneri si colaboratori din tari ale EU pentru formarea de consorții si aplicarea comuna de propuneri de proiecte in apelurile imediat următoare ale Horizon Europe după cum urmează:

(a) Discuții cu laboratoare in Europa (Italy, Sweden, Greece, Germany etc) pentru pregătirea unei aplicații comune de proiect pe tema materialelor noi fortuelectrozi in bateriile cu Li.

(b) Discuții cu laboratoare in Europa (Italy, Spain, Portugal, Greece, Germany etc) pentru pregătirea unei aplicații comune de proiect pe tema noi tipuri de senzori pentru monitorizarea proprietăților solului.

In concluzie, livrabilele prevăzute in planul de activități in cadrul acestei etape au fost realizate in proporție de 100% pe partea științifică si de diseminare, pentru unele dintre acestea proporția fiind chiar mai mare.

Raportarea activităților în Etapa III – 01 Ianuarie- 30 Iunie 2024:

A1: Au fost efectuate creșteri de optimizare a metodei de sinteza si calibrare a echipamentelor nou instalate. Au fost sintetizate materiale compozite (RE:MO NCs) bazate pe oxid de zinc (ZnO) dopat cu Sm si Er in diferite concentrații de dopant (Sm:ZnO si Er:SnO) utilizând metoda de preparare electrofilare-calcinare.

A2: Toate materiale (inclusiv încercările necesare optimizărilor) au fost atent investigate utilizând o multitudine de tehnici precum: microscopia optica, microscopia electronica cu baleiaj (SEM/EDX), difracția de radiații X (XRD), Spectroscopie Raman si spectroscopie UV-VIS. De asemenea, au fost obținute primele date experimentale ale materialelor compozite (RE:MO NCs) constând dintr-o serie de materiale nanostructurate pe baza de oxid de zinc ZnO dopate cu concentrații diferite de Samariu, Sn:ZnO si respectiv Erbiu, Er:ZnO. Aceste date vor fi integrate in baza de date experimentale care, ulterior va fi folosita pentru activități in cadrul A3. S-au pregătit dispozitivele si metodologia prelucrării si testării probelor in condiții de laborator pentru efectuarea de măsurători electrice si de ecranare electromagnetica.

A3: S-au analizat si considerat in continuare mai multe referințe bibliografice, a fost analizata si stabilita fizica fenomenelor implicate si s-au stabilit condițiile pentru generarea primelor modele teoretice. Au fost realizate calcule pentru proprietățile de ecranare a nanocompozitelor formate din grafena si ZnO dopat cu pământuri rare: La, Sm, Eu.Datele experimentale preliminare care au stat la baza elaborării acestui proiect au fost folosite pentru a calcula indicii de refracție complecși, atât in plaja de frecventa data de măsurători, cat si pe o plaja mai mare. Au fost am evaluate proprietățile de ecranare ale ZG, ZLG, ZEG si ZSG. Se observa o creștere a SET la doparea cu pământuri rare. Au fost efectuate calcule numerice pentru determinarea permitivității efective complexe si a conductivității efective prin simulare cu element finit pentru ZnO in aglomerări sferice, nedopat, pentru densități si frecvente in intervale specifice de valori. Modelul confirma comportamentul in frecventa al volumului elementar omogenizat din punct de vedere electrostatic, in particular fenomenul de relaxare Maxwell-Wagner si creșterea conductivității cu frecventa. S-a continuat calculul proprietăților de ecranare a nanocompozitului format din grafena si ZnO dopat cu pamanturi rare: La, Sm, Eu. S-au analizat măsurătorile făcute la spectrometrul UV-Vis ale compușilor formați cu ZnO pur sau dopați cu La in proporție de 0.2%, 1.0%, 2.0% și 4.0%. Din aceste spectre s-au determinat benzile interzise cu formula lui Tauc modificată, unde se consideră şi absorbanţa care apare la energii mai mici decât ale benzii interzise. Proiectare si simulare cu element finit In aceasta etapa a fost dezvoltat un model computațional pentru ZnO dopat cu La pentru a evalua variația constantei dielectrice cu modificarea înălțimii indusă de dopajul La. Configurațiile investigate se bazează pe rezultatele de caracterizare SEM ale probelor pentru concentrații de La între 0-5%. Cercetătorii in curs de formare au participat la cursuri de instruire si au studiat in continuare utilizarea programelor software folosite in cercetările din proiect COMSOL Multiphysics, Origin, Matlab, Tehnici de optimizare in proiectare microelectronica, Materiale avansate pentru electrofilare.

A4: Management, administrație, promovarea proiectului si diseminarea rezultate:

  • In aceasta perioada nu s-au efectuat achiziții de consumabile conform planului de achiziții datorita dificultăților financiare generate de întârzierea plaților.
  • A fost organizat concursul (cu interviul in data de 2 Aprilie 2024) pentru ocuparea unei poziții Postdoctorale in cadrul proiectului https://www.imt.ro/jobs.htm
  • Raportări Etapa a IIa si Eatapa a IIIa midterm (Mai).
  • Sub îndrumarea si in colaborare cu Dr M Suchea, doctoranda Marina Manica, angajată in proiect in luna noiembrie, a finalizat caracterizarea unor probe parte a lucrării doctorale fabricate anterior angajării in proiect si, împreună cu echipa din Facultatea de Fizica, Universitatea din Bucuresti au publicat in jurnalul Nanomaterials (IF 5.3, CiteScore 7.4), primul articol științific ISI incluzând multumiri adresate proiectului https://doi.org/10.3390/nano14060535 .
  • Au fost depuse mai multe proiecte de tip PED in apelul National https://uefiscdi.gov.ro/proiect-experimental-demonstrativ după cum urmează: E. Koudoumas , O. T. Nedelcu, C. Pachiu, R. Marinescu, M. Suchea.
  • Au avut loc trei seminare organizate in cadrul proiectului:
  • SEMINAR 3 ”The ABCs of innovation”, Tuesday 23th of January 2024, 12:00-13:30, Prof. E. Koudoumas
  • SEMINAR 4 Progress on modelling the rf dielectric spectra of rare earths and graphene doped ZnO nanocomposites, Wednesday 28th of February 2024, 13:30-14:30; Dr. Titus Sandu, member of the project
  • SEMINAR 5 “From raw data to advanced data analysis: an introduction to OriginPro software”, 11 Martie 2024, ora: 14:00-16:00, Dr. Pericle Varasteanu, IMT Bucharest.
  • S-a trimis un articol ISI cu titlul „Lanthanum doping effects on microstructure and optical properties of nanostructured ZnO” Autori:Petronela Pascariu1, 2, Oana Nedelcu1,, Titus Sandu1,, Cosmin Romanitan1,, Oana Brincoveanu1,, Cristina Pachiu1,, Dumitru Manica1,, Marina Manica1,3, Andreea Popescu1,4, Stefan Antohe3, Octavian Narcis Ionescu1, Mirela Petruta Suchea1,5* and Emmanouel Koudoumas1,5* spre evaluare in scopul publicării la jurnalul Materials (Q1 IF 3.1, Q2 CiteScore 5.8) pe baza rezultatelor de pana acum in proiect.
  • Conform planului, s-au susținut contribuțiile la doua conferințe internaționale, INTERM2024 in Turcia (in Aprilie Dr. Pachiu prezentare invitata si Dr. Sandu-poster) si alte doua la EMRS Spring 2024 in Franța (Mai Dr. Suchea si Dr. Sandu – prezentări poster:
  • “12th International Congress on Microscopy & Spectroscopy (INTERM)” April 8-14, 2025 in Convention Centre of the Liberty Hotels Lykia /Oludeniz in Mugla, Turkey.
  1. Carbon Nanomaterials With Performance In Emi Shielding: Growth, Structuring And Characterization Of Materials C. Pachiua,*, M. Manicaa, M. Sucheaa, M. Koudoumasa, O. Simionescua , A. Avrama, O. Buiua, R. Marinescua, R. Popaa Lucrare invitata 
  2. Dielectric Spectroscopy of Composite Materials Made of Rare Earth-Doped ZnO Mixed with Graphene T. Sandu1*, P. Pascariu1,2,3, M. Gologanu1, O. T. Nedelcu1, D. Manica1, O.N. Ionescu1, C. Romanitan1, O. Brincoveanu1, A. Dinescu1 , R. Muller 1 , Cristina Pachiu1*, M. Suchea1,3*, and E. Koudoumas1,3,4* Poster
  • „The 2024 Spring Meeting of the European Materials Research Society (E-MRS) Convention & Exhibition Centre of Strasbourg (France)”
  1. Tuning the bandgap of nanostructured nanocomposite ZnO based semiconductors using rare earth elements and graphene dopants” M.P. Suchea, P. Pascariu, C. Romanitan, O. Brincoveanu, C. Pachiu, I. Mihalache, D. Manica, A. Popescu, M. Manica, T. Sandu, O. T. Nedelcu, O.N. Ionescu, and E. Koudoumas. Prezentare orala
  2. Modeling the rf dielectric response of rare-earth doped ZnO/graphene nanocomposites” T. Sandu1*, P. Pascariu1,2,3, M. Gologanu1, O. T. Nedelcu1, D. Manica1, O.N. Ionescu1, C. Pachiu1, C. Romanitan1, O. Brincoveanu1, A. Popescu1, R. M. Marinescu1, M.P. Suchea1,3*, and E. Koudoumas1,3,4. Poster.
  • S-a trimis aplicația pentru un proiect M-ERA Net 2024 (cu parteneri din Spania si Slovacia) trimis spre evaluare in cursul lunii Mai.
  • A fost actualizata pagina web a proiectului: www.pnrrcf23.ro aceasta urmând sa fie îmbunătățita si actualizata periodic si in continuare.

In plus fata de planul de activități inițial, s-au efectuat si următoarele livrabile:

  • S-au prezentat un număr de 5 contribuții incluzând rezultatele din lucrările doctorale ale doctoranzilor si post-doctoranzilor din proiect in cadrul The 13th Virtual Nanotechnology Poster Conference, 15-21 Aprilie 2024:
  1. D. Manica, M. Manica, I. V. Tudose, P. Pascariu, C. Romanitan, M. Popescu, C. Pachiu, and M. P. Suchea, „Al, Cr, La, Fe, and Sm Dopants Impact on the Band Gap of ZnO Thin Films,” prezentat la The 13th Virtual Nanotechnology Poster Conference, Aprilie 15-21, 2024
  2. M. Manica, I. V. Tudose, P. Pascariu, C. Romanitan, O. Brincoveanu, C. Pachiu, R. Gavrila, S. Antohe, E. Koudoumas, and M.P. Suchea, „Study of La doped ZnO thin films properties made by spray pyrolysis for gas sensors applications,”  prezentat la The 13th Virtual Nanotechnology Poster Conference, 15-21 Aprile 2024.
  3. F. Pistritu, M. Gheorghe, M. Ion, M. Vladescu, P. Schiopu, E. Koudoumas, and O. N. Ionescu, „Study on the influence generated by the assembly model of the elastomeric substrate on the response of a flexible piezoresistive sensor,”  prezentat la The 13th Virtual Nanotechnology Poster Conference, Aprilie 15-21, 2024.
  4. A. Popescu, I. V. Tudose, P. Pascariu, C. Romanitan, O. Brincoveanu, C. Pachiu, R. Gavrila, P. Schiopu, E. Koudoumas, and M. P. Suchea, „Investigating the effect of molybdenum and chromium doping on WO3 thin films made by spray-pyrolysis,”  prezentat la The 13th Virtual Nanotechnology Poster Conference, Aprilie 15-21, 2024.  
  5. M.-R. Marinescu, O. Buiu, M. Suchea, și O. Mărculescu, „The connectivity of biomedical devices with traditional communication networks,” prezentat la The 13th Virtual Nanotechnology Poster Conference, Aprilie 15-21, 2024. 
  • S-au trimis contribuții invitate la conferința internațională ROCAM, Romania http://rocam.fizica.net/ROCAM/Main.php – Prof. E. Koudoumas si Dr M. Suchea , si a fost acceptata ca o contribuție orala lucrarea Dr. C. Romanitan, lucrari care vor fi susținute in 15-18 Iulie 2024 conform programului acestui eveniment.
  • Deasemena s-au trimis 3 contribuții spre evaluare pentru prezentare la conferința internaționala CAS2024, Romania care va avea loc in Octombrie 2024 https://www.imt.ro/cas/index.php .
  • Sub îndrumarea si in colaborare echipa proiectului, doctoranda Andreea Popescu, angajată in proiect in luna noiembrie, a finalizat caracterizarea unor probe de WO3, parte a lucrarii doctorale fabricate anterior angajării in proiect si, împreună cu echipa Scolii Doctorale a Universitatii Politehnice din Bucuresti au scris un articol științific care a fost trimis la jurnalul Nanomaterials (Q2 IF 4.4, Q1 CiteScore 8.3) care este in procesul de revizie.
  • Tot sub îndrumarea si in colaborare cu echipa proiectului, doctorandul Florian Pistritu, angajat in proiect in luna noiembrie, a finalizat realizarea unor senzori conținând TiO2 si materiale carbonice ca si parte a lucrării sale doctorale si a publicat un articol in Jurnalul Micromachines (Q2 IF 3, Q2 CiteScore 5.2) https://www.mdpi.com/2072-666X/15/7/847 conținând mulțumiri la proiect file:///C:/Users/mirasuchea/Downloads/micromachines-15-00847-1.pdf .

Livrabilele prevăzute in planul de activități in cadrul acestei etape au fost realizate in proporție de peste 100%.

Raportarea activităților în Etapa IV midterm – 01 Iulie- 30 Septembrie 2024:

A1: S-a continuat fabricația de Er:ZnO si Sm:ZnO pentru a asigura o cantitate suficienta măsurătorilor. Au fost efectuate creșteri de optimizare a metodei de sinteza si calibrare a echipamentului pentru noul material. Au fost sintetizate materiale compozite (RE:MO NCs) bazate pe oxid de zinc (ZnO) dopat cu Erbiu Er – ZnO dopat cu 2.5 și 5% Er și ZnO dopat cu 1% La, grafenă prin metoda electrofilării urmata de calcinare.S-a încercat si optimizat depunerea de straturi subțiri de pulberi pe diverse substrate inerte la ecranarea EMI (hârtie, carton, acetofan si sticla) pentru măsurătorile de ecranare a radiației electromagnetice..

A2: Toate materiale (inclusiv încercările necesare optimizărilor) au fost atent investigate utilizând o multitudine de tehnici precum: microscopia optica, microscopia electronica cu baleiaj (SEM/EDX), difracția de radiații X (XRD), Spectroscopie Raman si spectroscopie UV-VIS. De asemenea, au fost obținute date experimentale ale materialelor compozite (RE:MO NCs) constand dintr-o serie de materiale nanostructurate pe baza de oxid de zinc ZnO dopate cu concentrațiile diferite de Erbiu Er:ZnO. Aceste date au fost  integrate in baza de date experimentale care, ulterior va fi folosita pentru activități in cadrul A3. S-a îmbunătățit metodologia prelucrării si testării probelor in condiții de laborator pentru efectuarea de măsurători electrice si de ecranare electromagnetica. S-a completat baza de date si s-a continuat dezvoltarea platformei de selecție a datelor pentru utilizarea in A3.

A3: S-a continuat calculul proprietăților de ecranare a nanocompozitului format din grafena si ZnO dopat cu pamanturi rare: La, Sm, Eu.S-au analizat măsurătorile făcute la spectrometrul UV-Vis ale compușilor formați cu ZnO pur sau dopați cu Er si SM in diverse concentrații. Din aceste spectre s-au determinat benzile interzise cu formula lui Tauc modificată, unde se consideră şi absorbanţa care apare la energii mai mici decât ale benzii interzise. Proiectare si simulare cu element finitIn aceasta etapa s-a efectuat modelarea microscopica a răspunsului optic pentru un ansamblu de nanoparticule de ZnO. Configurațiile investigate se bazează pe rezultatele de caracterizare SEM ale probelor. Cercetătorii in curs de formare au participat la cursuri de instruire si au studiat in continuare utilizarea programelor software folosite in cercetările din proiect COMSOL Multiphysics, Origin, Matlab, Tehnici de optimizare in proiectare microelectronica, Materiale avansate pentru electrofilare

A4: Management, administrație, promovarea proiectului si diseminarea rezultate:

  • S-a parcurs procesul de revizie al articolului ISI in evaluare in scopul publicării la jurnalul Materials (Q1 IF 3.1, Q2 CiteScore 5.8) trimis in Etapa a IIIa, cu titlul „Lanthanum doping effects on microstructure and optical properties of nanostructured ZnO” Autori:Petronela Pascariu1, 2, Oana Nedelcu1,, Titus Sandu1,, Cosmin Romanitan1,, Oana Brincoveanu1,, Cristina Pachiu1,, Dumitru Manica1,, Marina Manica1,3, Andreea Popescu1,4, Stefan Antohe3, Octavian Narcis Ionescu1, Mirela Petruta Suchea1,5* and Emmanouel Koudoumas1,5* spre evaluare in scopul publicării in jurnal.
  • S-a elaborat si publicat un articol de prezentare a proiectului „Top Story” in jurnalul Market Watch Nr din Septembrie 2024 https://www.marketwatch.ro/download_pdf.php?idr=2287 pag 12.
  • Conform planului, s-au susținut contribuțiile (5) la conferința internaționala The 16th International Conference on Physics of Advanced Materials (ICPAM-16) and 7th Autumn School on Physics of Advanced Materials (PAMS-7) in 7 – 15 Septembrie 2024, la Akdeniz University in Antalya, Turkey si online: Dr. Suchea  prezentare Plenara,  Dr. Pachiu, Dr. Romanitan si Dr. Pascariu – prezentari invitate in ICPAM16 si Doctoranda A G M Popescu prezentăre poster in PAMS-7. https://icpams.com/main/ https://icpams.com/main/icpam-16-updated-programme/ https://icpams.com/main/pams-7-updated-programme/

Doctoranda A G M Popescu a fost recipientul „ICPAMS Award (150 EUR) offered by Association ICPAMS for the poster presentation delivered by Andreea Gabriela Marina Popescu, entitled: WO3 Thin Films for Potential Use in Gas Sensors: Effect of Mo and Cr Doping”. https://icpams.com/main/wp-content/uploads/Awards-2024-2.pdf

  • S-a lucrat la aplicația pentru un proiect Horizon Europe 2024 (cu 17 parteneri din Grecia, Polonia, Franța, Spania si Marea Britanie) care va fi trimis spre evaluare in 10 Octombrie 2024.
  • A fost actualizata pagina web a proiectului: www.pnrrcf23.ro aceasta urmând sa fie îmbunătățita si actualizata periodic si in continuare.
  • In plus fata de planul de activități inițial, s-au efectuat si următoarele livrabile:
  • S-au susținut in 15-18 Iulie 2024 cele doua contribuții invitate la conferința internationala ROCAM, Romania http://rocam.fizica.net/ROCAM/Main.php – Prof. Koudoumas si Dr Suchea , si o contribuție orala a Dr. C. Romanitan, susținute conform programului acestui eveniment.
  • Sub îndrumarea si in colaborare cu echipa proiectului, doctoranda Marina Manica, angajată in proiect in luna noiembrie (si in prezent in CMCC, a finalizat caracterizarea unor probe de WO3, parte a lucrarii doctorale, fabricate anterior angajării in proiect împreună cu cercetători din Grecia si împreună cu echipa Scolii Doctorale a Facultății de Fizica a Universității din București precum si alți colaboratori si au scris un articol științific care a fost trimis la jurnalul Scientific Reports care este in procesul de revizie. 
  1. In urma stagiului doctoral in cadrul proiectului, doctorandul Florian Pistritu, angajat in proiect in luna noiembrie pana in mai 2024, a finalizat si susținut lucrarea de doctorat in cadrul scolii doctorale a UNPB.
  • Proiectul M-ERA Net 2024 (cu parteneri din Spania si Slovacia) trimis spre evaluare in cursul lunii Mai a fost respisn la evaluare.
  • A fost actualizata pagina web a proiectului: www.pnrrcf23.ro aceasta urmând sa fie îmbunătățita si actualizata periodic si in continuare.

Mai mult decât atât, Coordonatorul de proiect si Echipa proiectului sunt in continuare implicați într-o serie de interacțiuni cu diverși parteneri si colaboratori din tari ale EU pentru formarea de consorții si aplicarea comuna de propuneri de proiecte in apelurile imediat următoare ale Horizon Europe după cum urmează:

(a) materiale de electrozi pentru bateriile cu litiu-ion, tehnologi post-Li-ion, reducerea dimensiunii și greutății celulei și ambalarea sistemului de baterii. Discuțiile vizează laboratoare din Suedia, Italia, Spania, Grecia, Germania etc

(b) Dezvoltarea de compozite inovatoare nanomateriale-polimeri cu rezistență mare la străpungere electrică și valori reduse ale constantei dielectrice, pentru utilizare în izolația la tensiune înaltă.

(c) Dezvoltarea de materiale speciale pentru apărare împreuna cu Academia Tehnica Militara si companii din Romania pentru aplicarea unui proiect EDA in apelul următor.

In concluzie, livrabilele prevăzute in planul de activități in cadrul acestei etape au fost realizate in proporție de 100% pe partea științifică si de diseminare, pentru unele dintre acestea proporția fiind chiar mai mare.